zondag 18 december 2011

Vaclav Havel, Charta '77 en The Velvet Underground

Vandaag overleed Vaclav Havel, groot Europeaan, schrijver, mensenrechtenactivist en één van de grondleggers van de val van het communisme, eind jaren tachtig.






Al in 1977 startte Havel met andere Tjechoslowaakse intellectuelen de
mensenrechtenbeweging Charta '77. Belangrijkste reden voor de oprichting was de arrestatie van enkele leden van de band Plastic People of the Universe. Deze Tjechoslowaakse band begon in 1968, vlak na de Praagse Lente en was zwaar beïnvloed door The Velvet Underground. Aanvankelijk speelde de band dan ook voornamelijk covers van The VU, Frank Zappa en The Fugs.

In 1974 verscheen hun eerste elpee, Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned. Door het communistische regime werd de band beschuldigd van 'georganiseerde verstoring van de vrede.' Tot de val van het communisme opereerde Plastic People of the Universe voornamelijk ondergronds.

In het boek Between Thoughts and Expression, Selected Lyrics of Lou Reed is een interview opgenomen dat Reed met Havel had, waarin de voormalige Tjechische president vertelt over de rol van muziek bij de ontwikkelingen in zijn land: 'I mean to say that music, underground music, in particular one record by a band The Velvet Underground, played a rather significant role in the developement in our country.'