dinsdag 21 april 2009

The Wire


Een Amerikaanse politieserie, maar dan anders. Geen bad guys vs. good guys, waarbij de laatste altijd winnen. Geen spannende achtervolgingen, geen politie die iedere misdaad oplost, geen agenten als onkreukbare crimefighters, geen criminelen die aan het eind hun "verdiende loon" krijgen.

Eigenlijk is The Wire dan ook niet zozeer een politieserie, maar veeleer een sociaal drama, zich afspelend in de onder- en bovenwereld van de Amerikaanse havenstad Baltimore, en deze lijken nogal eens in elkaar over te lopen. De serie is haast on-Amerikaans rauw gefilmd, op een wijze die doet denken aan het sociaal realisme dat Ken Loach-films.

Oh ja, George Pelecanos is één van de scriptschrijvers, en president Obama noemde The Wire zijn favoriete tv-serie; als dat geen aanbevelingen zijn! Helaas wisten deze de Nederlandse omroepbazen niet te overtuigen, tot nu toe is er geen zendgemachtigde die het heeft aangedurft om deze serie te programmeren. Vandaag las ik echter dat de kleine kabelzender 13th Street ´m nu toch gaat uitzenden, maar ja, dan moet je kabelboer deze wel aanbieden. Gelukkig zijn er tegenwoordig DVD-boxen...

Een bijbehorend muziekweetje: De soundtrack van The Wire is gebaseerd op Way Down in the Hole van de Tom Waits plaat Franks Wild Years uit 1987. Voor iedere Wire-reeks heeft het nummer een andere uitvoerende: The Blind Boys of Alabama, Tom Waits zelf, The Neville Brothers, "DoMaJe" en Steve Earle.

Hier een trailer: